Już końcówka szparagów, ale może jeszcze gdzieś znajdziecie. U mnie reszta z pęczka wylądowała w leczo. Dodałam do niego ostatni słoik kabaczka w pomidorach, który znalazłam w piwnicy. Wyszło smaczne letnie leczo . Zamiast kabaczka można dodać dostępną już cukinię.
LECZO Z KABACZKIEM I SZPARAGAMI
2 cebule
zielona i czerwona papryka
pół pęczka szparagów
słoik kabaczka w pomidorach
olej do smażenia
sól, pieprz , papryka słodka i wędzona
bazylia i tymianek
Na oleju podsmażyłam pokrojoną w krążki cebulę, dodałam paski papryki oraz obrane i pokrojone na kawałki szparagi. Dodałam pieprz i papryki, smażyłam razem kilka minut. Gdy warzywa zmiękły, ale były al dente, włożyłam kabaczki ze słoika i dodałam szklankę zalewy pomidorowej od nich. Posoliłam, dodałam zioła i poddusiłam jeszcze kilka minut, aby smaki się połączyły.
Jedliśmy je z chlebem, szparagi wzbogaciły smak lecza, razem z kabaczkami i zalewą z zaprawionych w ubiegłe wakacje pomidorów to był prawdziwy smak lata.
Smacznego !
mmm. ciekawy przysmak. nigdy nie słyszałam o leczo ze szparagami 😉
Szczerze mówiąc ja też, po prostu to wypróbowałam 🙂
to ja pędzę do Ciebie na kolację w taką pogodę leczo jak znalazł
Iza, pospiesz się 🙂
Fajny pomysł dodać szparagi do leczo:)
Wiesz Grażynko, że ja dopiero szparagi po raz pierwszy jadłam w zeszłym miesiącu? Są przepyszne. Przepis oczywiście zapisuję 🙂
Cieszę się, że mój pomysł Wam się spodobał 🙂
Zjem Cię ;-))
http://www.przysmakiewy.pl