Bardzo lubię grillować kurczaka z marynaty jogurtowej. Tym razem ją urozmaiciłam- do jogurtu, w którym marynowały się piersi kurczaka dodałam trochę keczupu i musztardy paprykowej. Wyszedł bardzo ciekawy smak, poza tym kurczak był soczysty i kruchy.
KURCZAK Z GRILLA W RÓŻOWEJ MARYNACIE
4 filety z kurczaka
sól
Marynata :
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki keczupu
łyżka musztardy paprykowej
pieprz czarny i ziołowy
tymianek
papryka wędzona
Filety pokroiłam w paski w poprzek włókien i rozbiłam lekko na plastry. Posoliłam trochę.
Z jogurtu, keczupu, musztardy i przypraw zrobiłam marynatę i zanurzyłam w niej kawałki kurczaka, obtaczając je dokładnie. Wstawiłam na kilka godzin do lodówki.
Przed położeniem na grilla otrzepałam mięso z nadmiaru marynaty. Grillowaliśmy po ok. 5 minut z każdej strony.
Młode ziemniaczki z koperkiem i sałata z pomidorami w winegrecie oraz keczup dopełniły smaku. Kurczak był kruchy, soczysty i smaczny. Polecam wszystkim na grilla.
Smacznego !
Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie na danie z grilla.
Brzmi bardzo fajnie, chętnie bym wypróbowała 🙂
Uwielbiam takiego kurczaczka z grila:) A ta marynata musi być przepyszna:)
Uwielbiam takiego kurczaczka z grila:) A ta marynata musi być pycha:)
ja bardzo lubie wszystko co z grilla i wlasnie latem bardzooo ale to bardzooo żałuje że nie mam już ogrodu
Iza, szkoda – ja sobie bardzo cenię ogrodowe grillowanie 🙂
Jak ja bym zjadła takiego kurczaczka. SUper 🙂
Świetny patent na marynatę, ta papryka wędzona, mmmm…to musiało smakować bosko!
Oj, smakowało ! Trzeba będzie powtórzyć 🙂