Już nie pamiętam, na jakim blogu widziałam niedawno indyka w winogronach, który mnie zainspirował do zrobienia tego dania. Ciekawa byłam, jak smakują winogrona na ciepło i zastanawiałam się jakie dodać przyprawy. Najpierw rozbite filety z kurczaka zamarynowałam, potem nadziałam żółtym serem i szynką. Do sosu dolałam białego wina. Ale zacznijmy od poczatku:
KURCZAK W WINIE Z WINOGRONAMI
3 filety z kurczaka ( połówki)
3 plastry żółtego sera, niezbyt ostrego
3 plastry szynki
marynata
łyżka oliwy, kilka łyżek białego wina
łyżka sosu sojowego
łyżeczka miodu
imbir, pieprz ziołowy
Do sosu:
mała kiść winogron
kubek rosołu
½ szklanki białego wina
kilka listków mięty
olej do smażenia
Filety rozbić i zamarynować na pół godziny w podanych składnikach. Na połowie każdego położyć ser i szynkę, złożyc na pół. Zrumienić na niewielkiej ilości oleju z obu stron. Dodać rosół, winogrona, białe wino i miętę. Dusić około 15 min, aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem polanym sosem wytworzonym w czasie duszenia i z surówką lub warzywami – ja dałam gotowaną fasolkę szparagową. Smak okazał się bardzo ciekawy a wino dodało aromatu.
Smacznego!