Kulinarne impresje spotkania „Zapach kobiety ” w Cucinie

 

cucina przekąski1

 

Ostatnio w Poznaniu sporo się dzieje, będzie trochę relacji w najbliższym czasie. Razem z Anią z Green Plums byłam niedawno w Cucinie na warsztatach „Zapach kobiety”.  Skusiło nas to, że oprawę kulinarną tego wydarzenia robił Ernest Jagodziński, szef kuchni Cuciny. I od aromatycznych przekąsek popijanych  winem  zaczęło się spotkanie. Z kulinarek byłyśmy tylko my, ale poznałyśmy sporo nowych znajomych.

 

cucina przekąski

 

Aromatyczne sery i wędliny w przekąskach i popijane wino wprawiły nas w dobry nastrój. Mnie najbardziej smakowały pomidorki koktajlowe z kozim twarożkiem i ziołami. Potem menager Cuciny Paulina Prusiecka  pokazała nam delikatesy restauracji  i nowy nabytek- piec do pizzy opalany drewnem.

 

cucina delikatesycucina piec

 

Przeszłyśmy do sali spotkań, gdzie najpierw posłuchałyśmy o specyfice zapachów i aromaterapii, a po wypiciu wody różanej  przystąpiłyśmy do tworzenia własnego zapachu. Pełne emocji  i ciekawości wąchałyśmy fiolki z zapachami, by się nam nie myliły – w międzyczasie kawę, taka mieloną. Zapachy były anonimowe, dopiero na końcu dowiedziałyśmy się, jakie preferujemy.

 

cucina zapachy1

 

Okazało się, że  lubię zapachy moich ulubionych przypraw – cynamonu, który dodaję też czasem do mięsa ( dania kuchni greckiej), trawy cytrynowej, lawendy. Do tego intensywny aromat drzewa sandałowego. Po kropli lub więcej dodawałyśmy aromaty do bazy- olejku migdałowego. Mój w końcu wyszedł inaczej, niż  wyobrażałam sobie po składnikach, ale w sumie spodobał się mnie i domownikom.

cucina zapachy2

 

 

W doskonałych humorach, obdarowane aromatami i voucherami na aromaterapię zakończyliśmy spotkanie kremową zupą ze szparagów.

Okazało się, że moje upodobania zapachowe pokrywają się z kulinarnymi, co było dla mnie ciekawym odkryciem. Poza tym poznałam nowe  osoby i zyskałam kolejne czytelniczki bloga.

 

4 przemyślenia nt. „Kulinarne impresje spotkania „Zapach kobiety ” w Cucinie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.