JABŁKOWY SERNIK NA ZIMNO Z MALINAMI
250 g mielonego twarogu
galaretka cytrynowa i łyżka żelatyny, rozpuszczone w szklance wody
szklanka musu jabłkowego
herbatniki
na wierzch: galaretka cytrynowa
pół szklanki soku jabłkowego
maliny
Galaretkę i łyżkę żelatyny rozpuścić w szklance wrzącej wody. Ostudzić. Ser zmieszać z musem ( wystarczy widelcem), dodać wystudzoną galaretkę. Na dno formy wyłożyć herbatniki, zalać masą serowo- jabłkową i wstawić do lodówki.
Drugą galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody, dodać pół szklanki gorącego soku jabłkowego. Ostudzić. Na zastudzony sernik wyłożyć maliny, zalać niewielką ilością galaretki i wstawić do lodówki. Gdy się „przykleją” do placka, wylać na to resztę galaretki i włożyć do lodówki, żeby zastygła. Po kilku godzinach w lodówce sernik jest gotowy do zjedzenia, a znika szybko, wierzcie mi…
Smacznego!