Oglądając dzisiejsze wpisy na blogach zauważyłam większość jabłkowych dań na słodko. Chcę zaproponować coś w innym klimacie. Lubię dodawać jabłka do sałatek i surówek , nawet do tych, do których z pozoru ono nie bardzo pasuje. Jedno małe jabłuszko dodane do sałatki jarzynowej lub z mięsem albo rybą nadaje jej świeżości a słodko-winny smak przełamuje ostre i dobrze się z nimi komponuje.
Tym razem sałatka z wędzonej ryby ( miałam flądrę z domowej wędzarni od sąsiada z działki). Dodałam do niej kiszone ogórki i właśnie jabłko – to oraz trochę przypraw wystarczyło na smakowitą sałatkę.
SAŁATKA Z RYBY WĘDZONEJ Z JABŁKIEM
wędzona flądra
2 kiszone ogórki
1 duże winne jabłko
2 łyżki oliwy
sól ziołowa, pieprz świeżo zmielony, estragon, koperek
Rybę obrałam i rozdrobniłam. Ogórki i jabłko ze skórką starłam na tarce o grubych oczkach. Wymieszałam wszystko z oliwą i przyprawiłam – soli dodałam odrobinę, bo ryba i ogórek są już słone. Wstawiłam do lodówki na pół godziny, żeby się „przegryzła”.
Jak już wspomniałam, jabłko dodało świeżości sałatce i przełamało pikantny smak ryby i ogórka.
Smacznego !
Oj popatrz, a ja kompletnie zapomnialam o dzisiejszym 'jablkowaniu’! 🙂 Takie to juz zycie, czlowiek sie zagoni i nawet nie wie, jaki dzien tygodnia…
A salatka bardzo mi sie podoba! Cos czuje, ze sprobuje w wersji makrelowej 🙂
Pozdrawiam Grazynko
Grażynko bardzo ciekawa propozycja;)
Mogę miseczkę na kolację?
Karolina, proszę bardzo 🙂
Ja też poproszę miseczkę na kolację. No i bardzo mi się podoba wytrawne wydanie jabłka.
O,to chyba musi być pyyyszne:)
pyszna propozycja Grazynko 🙂 do tego z fladra….
propozycja świetna 🙂 bardzo mi się podoba
Świetny pomysł na sałatkę, zdrowo i smacznie się zapowiada.
Ciekawy pomysł