Dostałam do testowania grillową patelnię ceramiczną firmy Delimiano. Główną jej zaletą jest możliwość smażenia na mniejszej ilości tłuszczu, co bardzo mi odpowiada. Oprócz tego patelnia jest bardzo duża , starczy na przygotowanie obiadu dla całej rodziny a nawet i dla gości. Poza tym znosi dobrze bardzo wysokie temperatury, co jest istotne przy grillowaniu.
Na pierwszy ogień poszło mięso z udźca indyka, pokrojone w plastry i lekko rozbite. Zamarynowałam je w sosie ostrygowym i dzięki temu mięso było bardzo soczyste, tyle, że nie widać dobrze na nim typowych po grillowaniu pasków. Następnym razem ugrilluję coś z suchymi przyprawami i efekt będzie bardziej widoczny.
GRILLOWANY INDYK MARYNOWANY W SOSIE OSTRYGOWYM
ok. 1/2 kg mięsa z udźca indyka
2 łyżki sosu ostrygowego
sól, pieprz czarny i ziołowy
imbir, gałka muszkatołowa
odrobina oleju do smażenia
Mięso pokroiłam w plastry i lekko rozbiłam. Posypałam przyprawami, obtoczyłam w sosie ostrygowym i wstawiłam do lodówki na pół godziny.
Na rozgrzaną patelnię wlałam kilka kropel oleju i rozprowadziłam pędzelkiem po całej powierzchni, bez problemu. Położyłam plastry mięsa i zmniejszyłam płomień do małego. Smażyłam mięso po około 5 minut z obu stron i to wystarczyło. Było ładnie przyrumienione z zewnątrz i soczyste w środku.
Patelnia jest spora, a u mnie mięso jadają tylko trzy osoby, toteż następnym razem pewnie zrobię i mięso i warzywa do niego. Na razie z efektów jestem bardzo zadowolona.
Smacznego !
Uwielbiam tą patelnię, mam taką samą! 😀
pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
Szana-Banana
http://www.gastronomygo.blogspot.com
Myślę, że i ja będę z niej zadowolona 🙂
Świetna patelnia. To można powiedzieć, że u Ciebie sezon grillowy już otwarty:)
Aniu, nie tylko na patelni ! Dzis byliśmy na działce sprawdzić, co po zimie, znaleźliśmy węgiel i zrobilismy grillowane kiełbaski 🙂
Patelnie ceramiczne doceniłam sporo czasu temu.
Nie dziwię się,że ten indyk wygląda tak smakowicie.
Patelni nie znam, ale mięsko bardzo mi się podoba.
mniam kurczak pierwsza klasa, a patelnia marzenie !!
Ciesze się, ze się Wam podoba 🙂
Apetyczne to mięsko
ja patelnię grilową kupuję już chyba ze dwa lata 😛 Grazynko fajnie wyglada Twoje mięsko ;)))
Jaki piękny 🙂 Dobrze, że już niedługo sezon grilowy 🙂
Andzie, na patelni trwa cały rok 🙂
Do tej pory grill kojarzył mi się z pichceniem w plenerze, jak widać na załączonym obrazku, także w domu można zrobić niezłe grillowanie 😉