Zatęskniłam za sezonem grillowym i postanowiłam zrobić grillowane warzywa na patelni. Głównie z myślą o córce- wegance, ale i reszta rodziny chętnie je spróbowała. Bazą był bakłażan, a do towarzystwa dodałam mu kolorowe papryki i plastry cebuli.
GRILLOWANE WARZYWA
duży bakłażan
po dwie papryki żółte i czerwone
dwie duże cebule
sól
pieprz czarny i ziołowy
papryka wędzona
gałka muszkatołowa
Bakłażana pokroiłam na plastry, posoliłam i zostawilam na pół godziny, żeby odeszła z niego goryczka. Papryki pokroiłam i też posolilam. Cebule pokroiłam w grube plastry.
Przed grillowaniem posypalam wszystkie warzywa pozostalymi przyprawami. Posmarowałam patelnię grillową cienko olejem, mocno rozgrzałam, położyłam warzywa i zmniejszyłam ogień. Grillowałam po kilka minut z obu stron. Przywołały wspomnienie lata…
Smacznego !
Aż ślinka cieknie… Jak widzę takie warzywa, przypominają mi się słoneczne wakacje we Włoszech.