Co zrobiłam z makaronu międzybrodzkiego

 

maryzsal

Makaron międzybrodzki prezentowałam już na blogu w rosołku – to była krajanka. Jak orzekła rodzinka – do rosołu doskonała. Tym razem wzięłam na tapetę ( a właściwie do garnka) drobny makaron w kształcie ryżu. Wykorzystałam go na ciepło i na zimno – na zdjęciu powyżej w sałatce z grillowanymi warzywami. Na ciepło dodałam go do zasmażanego szpinaku.

W obu wersjach nam smakował. Makaron, ugotowany według wskazówek na opakowaniu w ciągu 7 minut zwiększył swą objętość niemal dwukrotnie. Był jędrny i pasował do warzyw, zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

SAŁATKA Z MAKARONU  Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI

 

1/2 szklanki makaronu w kształcie ryżu

kawałek żółtej cukinii

czerwona i zielona papryka ( po pół)

papryka wędzona

sól, pieprz młotkowany z kolendrą

łyżeczka soku z cytryny

2 łyżki oliwy

świeża bazylia

Makaron ugotowałam według przepisu, odcedziłam , zahartowałam zimną wodą, wystudziłam. Warzywa pokroiłam na kawałki, posoliłam. Posypałam wędzoną papryką i ugrillowałąm na patelni grillowej. Wystudziłam, pokroiłam w kostkę, pokropiłam sokiem z cytryny. Połączyłam z makaronem, doprawiłam, wymieszałam z oliwą. Posypałam listkami bazylii.

Sałatka wyszła bardzo smaczna, myślę, że można jeść ją też na ciepło.

 

MAKARON RYŻOWY ZE SZPINAKIEM I POREM

 

makaron w kształcie ryżu

ok 1/2 kg szpinaku

zielona część pora

olej do smażenia

sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa

łyżka mąki

3/4 szklanki bulionu warzywnego

Makaron ugotowałam według przepisu.

Na rozgrzany olej wrzuciłam pokrojonego w paski pora ( doskonały sposób na wykorzystanie zielonej jego części), po chwili dodałam liście szpinaku, posoliłam. Smażyłam z dodatkiem pieprzu kilka minut. Posypałam mąką, wymieszałam, podlałam bulionem- zrobił się przyjemny sosik, który doprawiłam tymiankiem i gałką muszkatołową.

Wymieszałam go z makaronem. Szpinakowo- porowy sos harmonizował smakiem i konsystencją z ryżowym makaronem.

Smacznego !

 

maryzspin

9 przemyśleń nt. „Co zrobiłam z makaronu międzybrodzkiego

  1. Sałatka bardzo mi się podoba 🙂 Drugie danie już nie dla mnie bo za szpinakiem nie przepadam, ale mojemu T. pewnie by smakowało. W pierwszym momencie miałam jednak skojarzenie że mówisz o makaronie ryżowym w sensie makaron z ryżu, dopiero jak wczytało się zdjęcie to zobaczyłam że chodzi Ci o makaron o kształcie ryżu 🙂

  2. Wiem, nawet mam w domu taki makaron 🙂 Ale ponieważ często używam prawdziwy makaron ryżowy to ta nazwa mi się z nim kojarzy, dlatego w pierwszej chwili pomyślałam o takim 🙂

  3. Grażynko!
    Nominowałam Cię w zabawie na blogu Versaitle Blogger Award.
    Za wszystko! Za całokształt, pyszne przepisy, świetne posty i tą szczerość bijącą z każdego wpisu.
    Zasługujesz zdecydowanie na tę nominację.
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.