Dzisiaj w Poznaniu w Ekowiarni odbyla się akcja propagująca wegańskie wypieki, zrobione wyłącznie z produktów roślinnych. Dochód z ich sprzedaży został przeznaczony na poprawę losu zwierząt. Moja córka brałą udział w tej akcji, upiekła na nią dwa rodzaje ciasteczek. Ponieważ mam trochę doświadczenia w pieczeniu takich ciast, dołączyłam do tej akcji i upiekłam ciemny keks wegański.
CIEMNY KEKS WEGAŃSKI
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka sojowego
2-3 lyżki kakao
1/3 szklanki wody gazowanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
bakalie :orzechy, rodzynki, posiekane suszone owoce
po pół lyżeczki cynamonu i imbiru
Mąkę, cukier, kakao, przyprawy i proszek do pieczenia zmieszałam w misce. Dodawałam mieszając olej, mleko sojowe i wodę gazowaną. Na koniec dodałam bakalie.
Nie piekłam go w keksówce, bo bałam się, że wysokie ciasto pieczone bez jajek może się kruszyć przy krojeniu i rozłożyłam keks na dużej płaskiej blasze. Piekłam w 180 C około pół godziny. Dodatek wody gazowanej nadał ciastu puszystość, większą, niż u innych ciast wegańskich, co miałam okazję porównać przy okazji próbek przywiezionych przez córkę. Spróbowaliśmy trochę – ciasto było pyszne a kawałek zostawiony nieopatrznie na kuchennym blacie padł łupem …naszego kota. Może postanowił zostać weganinem ?
Smacznego !