Ciastka piernikowo-drożdżowe na choinkę

Kiedy zobaczyłam te ciastka, zachwyciłam się nimi i wiedziałam, że zrobie je na pewno. Nie łudziłam się, że wyjdą mi tak piękne ciastka, jak na obrazkach, ale postanowiłam spróbować mniej wyszukanych form – gwiazdek, serduszek, choinek i głów Mikołaja. W „oprawie artystycznej” pomogła mi znacznie moja młodsza Córka. Poza tym, to ciastka wegańskie, więc powędrowały jako prezent do starszej, która ma pracowity weekend. To dlatego nasze popisowe pierniczki pieczemy dopiero za tydzień…

CIASTKA DROŻDŻOWO-PIERNIKOWE NA CHOINKĘ

600 g mąki pszennej typu 500 lub mniej
3 łyżeczki drożdży ( dałam świeże)
szklanka letniej wody
50 ml oleju
½ szklanki cukru
5 łyżek melasy ( nie miałam, ale żeby było wegańsko, dałam miód sztuczny)
4 łyżeczki przyprawy do pierników
2 łyżeczki soli
trochę mleka sojowego
Ciasto zaczęłam swoim sposobem – od zrobienia rozczynu: drożdże roztarłam z łyżeczką cukru, dodałam letniej wody, posypałam mąką i zostawiłam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Mąkę wsypałam do miski, posoliłam, dodałam wyrośnięte drożdże i , mieszając, pozostałe składniki. Wyrabiałam drewnianą łyżką w misce, aż ciasto zaczęło odstawać od jej brzegów i odstawiłam do wyrośnięcia na 10 minut. Potem, podsypując mąką, wałkowałam dośc cienko i wycinałam pożądane kształty foremkami lub szklanką ( głowy Mikołajów) a choinki – nożem. Córcia to dopracowywała. Za radą Olgi, w miejsca dla nitek wkładałyśmy wykałaczki.
Zrobiłyśmy trochę ciastek podwójnie klejonych – te podobały nam się najbardziej.Starałyśmy się pracować szybko, żeby ciasto zbyt nie wyrosło, ale nie zawsze to sie nam udało. Ale te „puszyste” ciastka też mają swój urok…
Piekłam w 180 C z termoobiegiem na górnej półce – ja 15 minut, potem smarowałam mlekiem aby uzyskać połysk, (co nie za bardzo mi się udało…) i wkładałam na dolną półkę na 10 minut do dopieczenia.
Ciastka są pyszne i nie wiem, ile z nich dotrwa do czasu ubierania choinki… Smakują rzeczywiście jak słodkie precelki z piernikową nutą. Na prezenty nadają się znakomicie i chyba u mnie takie będzie ich główne przeznaczenie…

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.