Myślałam, że nie dam rady upiec jeszcze chlebka na Wielkanoc, ale córka dzielnie mi pomagała w wypiekach i na koniec zarobiłam jeszcze ciasto drożdżowe na chlebek. Wprawdzie pieczenie skończyło się około 22-giej, ale za to w święta mogliśmy się raczyć aromatycznym domowym chlebkiem.
Pokazywałam już kiedyś podobny, z suszonymi pomidorami i bazylią, tym razem dodałam więcej ziół, co podniosło jego smak i przede wszystkim aromat.
CHLEBEK CEBULOWY Z ZIOŁAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI
pół kilo mąki pszennej
3 dkg drożdży i łyżeczka cukru
2 cebule
3 łyżki oliwy
szklanka letniej wody
garśc suszonych pomidorów
łyżeczka suszonej bazylii
po łyżce ziół prowansalskich i majeranku
łyżeczka tymianku
sól
Najpierw zrobiłam rozczyn – do drożdży dodałam łyżeczkę cukru, roztarłam je, wlałam trochę letniej wody, rozmieszałam i posypałam łyżką mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Cebule pokroiłam i zeszkliłam na oliwie, potem wystudziłam nieco.
Do miski wsypałam mąkę, posoliłam solidnie, dodałam zioła i pomidory. W to wlałam rozczyn, resztę wody i cebulę wraz z oliwą, w którym się smażyła. Wymieszałam i wyrabiałam z pięć minut. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do podwojenia objętości, co zajęło około pół godziny.
Przełożyłam ciasto do natłuszczonej keksówki i pozwoliłam, żeby trochę podrosło w niej, tak z 10 minut. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na około pół godziny.
Gdy góra się zezłociła a wbity patyczek był suchy – chlebek był gotowy. Smakował wybornie do wielkanocnych przysmaków. Smacznego !
Bardzo zachęcający chlebuś:)
Suszone pomidory w chlebku…jedna z moich ulubionych opcji:)
O, bardzo fajna opcja. A ostatnio na bazarku kupiłam suszone pomidory w przyprawie, tzn takie posiekane.. Będą się nadawały?
Gosiu, jak najbardziej – ja swoje posiekałam.
🙂 No to super 🙂
ojej , wiedzę ,ze masz nowa stronę i an nowej stronie puszysty chlebek
pozdrawiam
Alu, i to już na Durszlaku ! Trochę czekałam po zmianie adresu, ale niedlugo !
Pozdrawiam równiez 🙂
z tego wszystkie zapomniałam napisać ,ze ładnie tu u ciebie jest 🙂
pięknie wygląda…ja nie mam talentu do chlebów
Ten chlebek zawiera same pyszności, podoba mi się:)
dawno chlebka nie piekła, jutro planuję coś upiec, bo mój LLord wybywa na łódki i trza mu wałówkę przygotować
Aga, upiecz taki, pyszny jest !
A Ciebie na łódki nie zabiera ?
To zdecydowanie moje smaki!
Te dodatki są wspaniałe Grażynko
Wygląda prawie jak bułeczka 🙂 Smakowa bułeczka 🙂 M, byłby zachwycony 🙂
juz czuje aromat tego chlebusia!mniam!!!
Właśnie jestem na etapie przygotowań do upieczenia swojego chlebka ;-D Jak widać domowe najlepsze ;-D
http://www.przysmakiewy.pl