Chlebek cebulowy z rozmarynem

Chlebek cebulowy piekę dość często, bo to mój popisowy. Tym razem postanowilam dodać do niego nieco ziół. Padło na rozmaryn i pasujący moim zdaniem do niego – majeranek. I to było to- chlebek wyszedł przepyszny !

CHLEBEK CEBULOWY Z ROZMARYNEM

½ kg mąki pszennej
30 g drożdży
1, 5 szklanki letniej wody
2 cebule
trochę oleju
łyżka rozmarynu
łyżka majeranku
łyżeczka soli i mała cukru
Najpierw rozrobiłam drożdże- roztarłam je z łyżeczką cukru, dodałam ½ szklanki letniej wody, posypałam maką i odstawiłam do wyrośnięcia.
Cebulę pokrojoną w półplasterki usmażyłam na oleju, aż zmiękła i lekko przestudziłam. Do miski wsypałam mąkę i sól, dodałam wyrośnięte drożdże i resztę letniej wody, wymieszałam dokładnie , na koniec dalam cebulę z olejem i zioła. Wyrabiałam ciasto około 10 min, uderzając ukośnie drewnianą łyżką. Odstawiłam je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, pod ściereczką. Po pół godzinie podwoiło objętość.
Włożyłam je do natłuszczonej keksówki i poczekałam ok. 10 min, żeby ciasto w formie „ruszyło”( tak mawia moja Mama). Wstawiłam do piekarnika na 200 C, po ok. 25 min dodałam jeszcze 20 C i po dziesięciu minutach był dobry.
Chlebek był puszysty, kawalek zostawilam dla córki i po 3 dniach jeszcze był świeży. Lwia jego część została skonsumowana na imprezie imieninowej, oczywiście z domowym smalcem i w towarzystwie małosolnych ogórków. Smacznego !

Jedno przemyślenie nt. „Chlebek cebulowy z rozmarynem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.