Naszła mnie ochota na chińskie smaki i zrobiłam na obiad ryż z kurczakiem i warzywami, z dodatkiem przypraw typowych dla kuchni chińskiej. Mięso zamarynowałam najpierw w sosie sojowym z dodatkiem rybnego, potem je krótko smażyłam z przyprawami, dodając stopniowo warzywa. Podałam to z ugotowanym osobno ryżem.
RYŻ Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W CHIŃSKICH SMAKACH
ok. 30 dkg udek z kurczaka
2 marchewki
pół szklanki groszku z mrożonki
pół szklanki kukurydzy z puszki
szklanka mrożonej fasolki szparagowej
kawałek pora
czerwona cebula
pół zielonej papryki
białe kawałki kapusty pekińskiej
2 łyżki sosu sojowego i łyżka rybnego
mielony imbir, przyprawa 5 smaków
sól, pieprz czarny i ziołowy
olej do smażenia
ugotowany ryż
Mięso pokroiłam, posoliłam trochę i wymieszałam z sosami, wstawiłam do lodówki na godzinę. Groszek i fasolkę rozmroziłam. Do woku nalałam kilka łyżek oleju, podsmażyłam mięso z dodatkiem pozostałych przypraw i dodawałam kolejno pokrojone warzywa : cebulę, marchewkę,paprykę, pora, fasolkę, kapustę pekińską, groszek i kukurydzę. Podlałam odrobiną wody i poddusiłam chwilę, potem dodałam ciepły ryż i wymieszałam w woku wszystko razem.
Moja ochota na chińskie smaki została zaspokojona a i rodzince bardzo smakowało.
Smacznego !
O dzisaij mialam podobny obiadek ..pyszny 🙂
Wiesz , ja dodaję jeszcze olej sezamowy, ale gdybym mogła to wepchnęłabym go prawie do wszystkiego….
Szarlotku, dobry pomysł 🙂
Oj, nabrałam i ja chęci na chińszczyznę 🙂
Basiu, bo to pyszne smaki 🙂
Pyszne danie
ale fajnie wygląda aż mi sie jeść zachcialo
do takich dań, zarówno chińskich czy mex, wspaniale pasują jak podajesz – udka kurczaka właśnie, bo są soczyste. wybieram sie do makro po chinska kapuste, by wreszcie mieć alternatywe dla pekinki, ale cos dojechac nie moge 😉