Zielona sałatka



Pokazywałam tę sałatkę już dwa razy – z truskawkami i mandrynkami. Teraz , żeby była bardziej zielona, dodałam do niej awokado. Smakuje mi chyba ta wersja najbardziej. Zmieniłam też trochę składniki sosu, zamiast miodu dałam słodki sos chili- żeby się trochę otrząsnąć z zimowego snu – i zamiast suszonej mięty dodałam jej świeże listki.

ZIELONA SALATKA

kilka liści sałaty lodowej
kilka liści kapusty pekińskiej
kiwi
kawałek zielonego ogórka
awokado
listki mięty
ocet balsamiczny
białe wino
oliwa
słodki sos chili
sól morska, estragon
Liście sałat porwałam na kawałki, kiwi, ogórka i awokado pokroiłam w półplasterki. Zmieliłam na to sól morską, niewiele. Sos zrobiłam lejąc po troszku wszystkiego, tak na oko ( sosu chlili łyżeczkę) . Dosypałam estragonu. Wymieszałam wszystko, posypałam listkami mięty, odstawiłam do lodówki do przegryzienia. Zjedliśmy ją z bagietką i bardzo nam smakowała. Smacznego !

Na koniec zielonej akcji jeszcze jeden element w tym kolorze – wspomnienie ubiegłego lata – zielonooki kot w zielonej trawie. To Frida, kotka mojej Córci – zdjęcie jest jej autorstwa.. Dziękując Pikncake za zieloną akcję stwierdzam, że u nas wywołała ona wiosnę. Dziś było ciepło i słonecznie a moje szczęśliwe koty tarzały się po trawniku, jeszcze nie zielonym. Ale to już niedługo !
A kto chce zobaczyć coś słodkiego na zielono, niech zerknie na ciasto Shrek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.