To placek owocowy według starego rodzinnego przepisu, który pamiętam od zawsze. W sezonie – z aktualnymi owocami, zimą- jako szarlotka, bo słoiki z musem jabłkowym stały zawsze w piwnicy. Wszyscy bardzo go lubiliśmy, teraz ja często robię moim dzieciom. Próbowałam robić to ciasto w kuchence ( patrz makowiec), gdy miałam zajęty piekarnik i kiedyś gdy się spieszyłam bo córcia miała ochotę na szarlotke z lodami. Ale z truskawkami, wiśniami, śliwkami i kruszonką najlepiej wychodzi w piekarniku. Kuchenkę jednak wykorzystałam – do zmiękczenia margaryny ( 2 min na 300 W), bo zapomniałam wcześniej wyjąć z lodówki… Podaję przepis:
UCIERANY PLACEK Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ
kostka margaryny ( i łyżka do kruszonki)
3 jajka
duża kwaśna śmietana( 400 g)
kisiel cytrynowy
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
ok.60 dkg mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki
Miękką margarynę z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy drewnianą pałką w misce. Dodajemy po jednym jajku, potem kisiel cytrynowy. Mąkę z proszkiem dodajemy stopniowo, na przemian ze śmietaną. Ciasto musi być bardzo gęste, pod koniec uciera się z trudem. Wykładamy na dużą blachę. Na wierzch układamy umyte i obrane truskawki, niezbyt gęsto. Kruszonkę robimy z dużej łyżki margaryny, 3 łyżek cukru i 4 łyżek mąki. Ja wsypuję do miski i dosłownie „kruszę” palcami, ale czytałam, że można zrobić i mikserem. Posypać kruszonką truskawki i piec ok.45 min w 180 C.
Z tego samego ciasta można zrobić szarlotkę w ten sposób : dodajemy tylko 2/3 śmietany, wykładamy 2/3 ciasta na blachę, na to mus jabłkowy, resztę ciasta rozrzedzamy pozostałą śmietaną i kładziemy na wierzch. Po upieczeniu posypujemy cukrem- pudrem, lukrujemy, lub polewamy polewą czekoladową. Moja rodzina tak lubi tę szarlotkę, że domagają się jej nawet gdy są inne owoce. Piekę wtedy „dwa w jednym” – pół blachy szarlotki, pół owocowego. Wygląda to tak:
A to placek truskawkowy. Smacznego!