Torcik urodzinowy

 

Nie, to nie jest torcik z okazji 500 dni mojego bloga… To zaległy tort urodzinowy mojego syna.  Gdy obchodził Urodziny, akurat byłam w kiepskiej formie i trzeba się było zadowolić zimnym deserem… Dziś nadrobiłam, piekąc biszkopt w formie-serduszku i przekładając masą śmietanową. A oto przepis:

TORCIK KAWOWY Z MASĄ ŚMIETANOWĄ

Biszkopt( na dość płytką formę, bo takie jest serduszko)
3 jajka
¾ szklanki cukru
Niepełna szklanka mąki tortowej dopełniona mąką ziemniaczaną
czubata łyżka kawy mielonej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
rum do skropienia
Masa
400 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru-pudru
2 łyżki żelatyny
trochę mleka
wiśnie z alkoholu
Jajka utrzepać z cukrem na puszystą masę. Mieszając  łyżką dodać mąki z proszkiem i kawę, delikatnie wymieszać. Włożyć do natłuszczonej formy i piec w piekarniku nagrzanym do 175 C około pół godziny. Biszkopt wypełnił mi formę ale nie wyrósł tak ładnie, jak w starym piekarniku ( nowy wciąż testuję) , więc przekroiłam go tylko na dwa blaty. Aha, żeby łatwiej wyszedł z formy, studziłam go na mokrej ściereczce. Skropiłam blaty rumem.
Żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie na kilka minut. Śmietanę ubiłam  z cukrem- pudrem. Do namoczonej żelatyny wlałam trochę mleka i wstawiłam do kuchenki na półtorej minuty na 300 W, mieszając w międzyczasie. Wyjęłam, rozmieszałam dokładnie i wlałam do śmietany. Wstawiłam na chwilę do lodówki, żeby masa trochę się ścięła. Zrobiła to w niecałe 5 minut. Większą część masy rozsmarowałam na dolnym blacie i wcisnęłam w to wiśnie z alkoholu. Niestety, w tym czasie masa ścięła się i nie dałaby się ładnie rozprowadzić po górnym blacie… Wstawiłam ja więc na 20 sekund do kuchenki na 300 W , po czym energicznie zamieszałam i masa odzyskała właściwą konsystencję! Posmarowałam więc nią drugi blat i ozdobiłam białymi i ciemnymi winogronami, na środek kładąc wisienkę.
Torcik smakował gościom i domownikom, był nie za słodki, aromatyczny, w sam raz. Smacznego!

(Odwiedzone 151 razy, 1 dzisiaj)

2 przemyślenia nt. „Torcik urodzinowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.