Pieróg drożdżowy z mięsem

 

Pochodzę z licznej rodziny i muszę przyznać, że lepienie pierogów dla sporego grona ich amatorów wymaga nie lada wysiłku. W moim rodzinnym domu Mama radziła sobie z tym na swoj sposób, który przejęła od mojej Babci, rodem z Kujaw, z okolic Kruszwicy. Zamiast lepić furę pierogów, robiła jeden duży pieróg drożdżowy, który nadziewała mięsem i piekła w podlużnej formie w piekarniku. Taki pieróg podobny jest do kulebiaka, tylko zamiast z kapustą i grzybami, jest z mięsem. Pracy mniej, a efekt nie mniej pyszny.

PIERÓG DROŻDŻOWY Z MIĘSEM

1/2 kg mąki
30 g drożdży
łyżeczka cukru
pół szklankim mleka
pół szklanki wody
kilka łyżek oleju
2 jajka
ok. 3/4 kg mięsa z rosołu
kilka łyżek tartej bułki
majeranek
sól, pieprz
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy trochę letniego mleka, posypujemy łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mięso z rosołu mielimy lub miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wbijamy jajko, zagęszczamy tartą bułką i mieszamy.
Do miski z mąką wsypujemy trochę soli, dodajemy wyrośnięte drożdże, wlewamy resztę letniego mleka i takiej wody, dodajemy olej, jajko, mieszamy i wyrabiamy drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. pół godziny, do podwojenia objętości.
Wkładamy połowę wyrośniętego ciasta do natłuszczonej keksówki, na to nakładamy mięso, przykrywamy resztą ciasta i wstawiamy do piekarnika na 200 C, na około 40 min.
Podajemy pokrojony na plastry z surówką.

Smacznego !

 

(Odwiedzone 135 razy, 1 dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.