Naleśniki z serkiem truskawkowym

 

naleśniki z truskawkami

Truskawki są dobre na wszystko! Póki są, trzeba je jeść na wszystkie możliwe sposoby. Robiąc naleśniki, dodałam je więc do farszu serowego.
Do ciasta na naleśniki daję za radą Roberta Makłowicza wodę gazowaną. Część mleka zastępuję też kefirem lub jogurtem, są wtedy bardziej puszyste. Podaję więc przepis:

NALEŚNIKI Z SERKIEM TRUSKAWKOWYM

2 jajka
szklanka mleka
pół szklanki kefiru
pół szklanki wody gazowanej
ok.1 i 1/2 szklanki mąki
szczypta soli, łyżeczka cukru
olej
kostka twarogu półtłustego
truskawki, cukier
Jajka roztrzepuję trzepaczką, dodaję mleko i kefir, sól i cukier, potem stopniowo mąkę na zmianę z wodą gazowaną, cały czas trzepiąc. Zostawiam ciasto na kilkanaście minut, żeby „odpoczęło”. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i smażę cienkie naleśniki. Jeśli pierwszy wychodzo mi za gruby, dodaję mleka i rozrzedzam tak, żeby ciasto rozlewało się cienką warstwą na patelni.
Truskawki obieram , przesypuję cukrem, rozgniatam.Serek rozgniatam z odrobiną mleka, dodaję truskawki, mieszam, sprawdzam, czy dość słodki.
Usmażone naleśniki smaruję truskawkowym serkiem i zwijam w rulony. Polewam jogurtem albo i nie.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.