Mus różany i krem z niego

W ogrodzie kwitną wreszcie róże a niedawno w jakimś programie telewizyjnym widziałam mus z ich płatków i postanowiłam spróbowac go zrobić. W telewizji polecali po prostu zmiksowac płatki z cukrem-pudrem, ja jednak zrobiłam inaczej. Z płatków pousuwałam białe części, umyłam je pod bieżącą wodą, a potem opłukałam w wodzie przegotowanej. Nie suszyłam ich, tylko takie mokre przesypałam drobnym cukrem i odstawiłam je na noc, przedtem mieszając dokładnie z cukrem i lekko ubijając drewnianą łyżką.
Rano okazało się, że płatki nieco oklapnięte pływają w syropie. Włożyłam je więc do blendera i dość dokładnie zmiksowałam – trochę to trwało.
Mus wyszedł pyszny, obłędnie słodki i aromatyczny. Postanowiłam jego część wykorzystać do kremu na Dzień Taty.

KREM Z MUSEM RÓŻANYM

1 śnieżka i 200 ml mleka
serek homogenizowany naturalny
4 łyżki musu z róży
Śnieżkę ubic według przepisu, dodać miksując serek i mus. Schłodzić w lodówce.
Oczywiście spróbowałam – smak ma bajeczny. Zjemy go na podwieczorek z owocami ( już dojrzewają nam czereśnie !), jak Tata wróci.

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.