Kiszka ziemniaczana z grilla

kiszka ziemniaczana z grilla

Tę potrawę znałam dotąd tylko z programów kulinarnych. Jest znana w Polsce północno-wschodniej. Gdy podczas wakacji zobaczyłam ją w sklepie w Rucianem, kupiłam bez namysłu z myślą o wieczornym grillu. Mieliśmy gości – znajomych z Mazur, więc oddaliśmy kiszkę w ręce fachowca. Ugrillował ją w folii aluminiowej z dodatkiem cebuli. Nie muszę dodawać, że kiszka ziemniaczana z grilla była pyszna, zwłaszcza w towarzystwie moich kiszonych ogórków.
Wracając do domu, nadłożylismy drogi, żeby kupić ten specjał do domu.
Kiszka ziemniaczana, to „kiełbaska” nadziewana gotowanymi ziemniakami z dodatkiem przypraw, skwarków i cebuli. My stwierdziliśmy, że cebuli w srodku jest dosyć i zrobiliśmy ją bez tego dodatku. Podaję przepis:

KISZKA ZIEMNIACZANA Z GRILLA

Kiszka ziemniaczana
oliwa lub olej
Kiszka ma delikatną skórkę, więc lepiej jej nie kłaść bezpośrednio na grilla, tylko zawinąć ( najlepiej po dwa kawałki, bo są nieduże) w folię aluminiową, posmarowawszy ja najpierw oliwą lub olejem. Jeśli jest dobra, nie trzeba żadnych przypraw, gdy jest mało wyrazista można posypać ją ulibionymi ziołami lub mieszanką przypraw, na przykład zieloną lub czerwoną czubrycą. Położyć na grilla na kilkanaście minut, przewracajac w międzyczasie. Podawać z sezonową sałatką lub kiszonymi ogórkami.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.