Cukiniowe wstążki i kokardki

Miałam ochotę na makaron z cukinią. A że makaron miałam akurat kokardki, to z cukinii postanowiłam wytworzyć wstążeczki sposobem podpatrzonym w jakimś programie kulinarnym – obieraczką do warzyw. Cukinię miałam zieloną i żółtą, więc żeby dodać koloru, pokroiłam w cienkie paski paprykę. Oto, co z tego wyszło:

MAKARON KOKARDKI Z WARZYWNYMI WSTĄŻKAMI

makaron kokardki
kawałek żółtej i zielonej cukinii
Kolorowa papryka
listki bazylii
oliwa
pieprz ziołowy, pieprz cayenne, papryka słodka, sól
trochę wody
Makaron ugotowałam al dente. Gdy się gotował obieraczką do warzyw obrałam cukinię w cienkie paski. Wrzuciłam ją na rozgrzaną oliwę. Paprykę czerwoną, żółtą i pomarańczową pokroiłam w cienkie paski i dodałam do smażącej się cukinii. Przewróciłam warzywa na drugą stronę i dodałam pieprzu ziołowego, szczyptę cayenne i sporą papryki. Zaczęło się przysmażać za mocno, więc chlupnęłam troche wody od gotowania makaronu, żeby wytworzył się sosik. Gdy wszystko zmiękło, posoliłam. Wyłożyłam na ugotowany makaron, polałam sosem  i posypałam porwanymi drobno listkami bazylii. Kolorowe to było i pyszne. Smacznego!

(Odwiedzone 87 razy, 1 dzisiaj)

2 przemyślenia nt. „Cukiniowe wstążki i kokardki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *