Przed pierwszymi przymrozkami zebrałam ostatnie cukinie z grządki i leżały sobie w koszyku zapomniane. Robiłam na obiad zupę ogórkową na mięsie i pomyślałam, żeby mięso z zupy wykorzystać do drugiego dania. Nie było go wiele, padło wiec na farsz do cukinii w towarzystwie ryżu. Dodałam do niego trochę pomidorów, papryki , cebuli i pora i wyszło smakowite danie a ostatnie cukinie trafiły na stół „nieźle nadziane „.
CUKINIA FASZEROWANA RYŻEM Z WARZYWAMI
dwie średnie cukinie
2 szklanki ugotowanego ryżu
miseczka obranego mięsa z zupy
2 pomidory
czerwona papryka
kawałek pora ( jasnozielona część)
cebula
sól, pieprz czarny i ziołowy
słodka i wędzona papryka,
suszona bazylia i majeranek
olej do smażenia
Cukinie obrałam i wydrążyłam – mimo jesieni były młode, bez mocno wykształconych pestek. Posoliłam w środku.
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Dodałam półplasterki pora i drobno pokrojone środki z cukinii. Posypałam pieprzami i paprykami. Smażyłam chwilę, potem dodałam pokrojone pomidory i dusiłam, aż się rozpadły.
Dodałam do tego ugotowany ryż i obrane mięso z zupy, wymieszałam, doprawiłam solą i ziołami.
Farszem nadziałam cukinie , ułożyłam w rondlu z niewielką ilością oleju, podlałam odrobiną wody i dusiłam pod przykryciem, aż cukinie zmiękły i przeszły smakiem farszu.
Ryżowo-warzywno- mięsny farsz pasował smakiem do delikatnych cukinii i wyszło z tego pyszne jesienne danie.
Smacznego !
fajnie skomponowany ten farsz 🙂
I pasuje do cukinii 🙂
Apetycznie wygląda 🙂
I nieźle smakuje 🙂
uwielbiam takie faszerowane warzywa
Trzeba jeść, póki sezon 🙂
O, jak smacznie one nadziane 🙂