Chłodnik warzywny z papierówką

Entliczek, pentliczek, czerwony stoliczek
A na tym stoliczku pleciony koszyczek
w koszyczku jabłuszko, w jabłuszku robaczek…
Tak zaczyna sie wierszyk Jana Brzechwy o robaczku, który nie chciał jeść jabłek. Miał chęć na befsztyczek, poszedł do baru a tam … wszystkie dania z jabłkami! U mnie teraz też tak będzie… Zaczął się wysyp papierówek, który mam co dwa lata i to właśnie teraz… Wygląda to tak:

I bliżej:

Drzewa są dwa. Papierówki już mają brązowe pestki, więc są dobre do jedzenia. Jeszcze nie są dojrzałe jak pod koniec sezonu, z kremową skórką, białym miąższem i sokiem w gniazdach nasiennych( takie lubie najbardziej), ale mają lekko kwaskowy smak i swieżość zielonego jabłuszka. Mój napój jabłkowo- miętowy z papierówek to ocean swieżości…Na razie lecą powoli , Niagara zacznie się gdzieś za tydzień. Wtedy przeproszę się ze starym sokownikiem. Na razie dodaję je do wszystkich potraw , gdzie moim zdaniem mogą pasować. Przepisy na potrawy z jabłkami są w postach z lipca ubiegłego roku, ale dojdą nowe, oj dojdą! Na razie ten:

CHŁODNIK WARZYWNY NA MAŚLANCE Z PAPIERÓWKĄ

litr maślanki
zielony ogórek
ogórek małosolny
2 pomidory
kilka rzodkiewek
mała cebula
papierówka
łyżka posiekanego koperku
łyżka posiekanego szczypiorku
kilka łyżek soku z kiszonych ogórków
sól, pieprz ziołowy, zioła
Ogórki, cebulę  i rzodkiewką pokroić w półplasterki, pomidor w pomarańczkę, papierówkę w drobne , cienkie kawałki, szczypiorek i koperek posiekać ( ja szczypiorku akurat nie dałam, bo mi zabrakło, a w wakacje dzieci są leniwe i nie chcą biegać do sklepu po coś, czego zabrakło!). Posolić to w misce,zalać sokiem z ogórków, dodać pieprz i zioła ( ja dałam bazylię suszoną). Maślankę roztrzepać trzepaczką i po kilku minutach dodać do warzyw. Wstawić do lodówki, żeby się”przegryzło”. Podawać chłodnik oziębiony.Smacznego!

„No widzisz robaczku! I gdzie Twój befsztyczek?
Entliczek, pentliczek, czerwony stoliczek.”

(Odwiedzone 84 razy, 1 dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.