U mnie w domu teraz świąteczna atmosfera, bo moja starsza Córa przyjechała pobyć trochę z rodziną. Narobiłam trochę wegańskich przysmaków i upiekłam domowy chlebek. Wykorzystałam do niego trzy rodzaje mąki : pszenną, żytnią i pełnoziarnistą. Dodałam też trochę suszonych pomidorów i oregano a dla klimatu nieco oliwy. Wyszedł bardzo smaczny chlebek, który doskonale komponuje się z wegańskimi pastami warzywnymi, o czy będzie nieco później.
CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI Z SUSZONYMI POMIDORAMI
30 dkg mąki pszennej
15 dkg mąki zytniej
15 dkg mąki pełnoziarnistej
25 g drożdży
łyżka oliwy
szklanka letniej wody
płaska łyżeczka cukru
łyżeczka soli
kilka suszonych pomidorów
łyżka oregano
Suszone pomidory drobno pokroiłam. Do drożdży dodałam łyżeczkę cukru, roztarłam je, wlałam trochę letniej wody , rozmieszałam i posypałam łyżką mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypałam mąkę, dodałam zioła i suszone pomidory, wymieszałam, posoliłam solidnie. W to wlałam rozczyn, resztę letniej wody oraz oliwę. Wymieszałam i wyrabiałam ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki aż pojawiły się pęcherzyki powietrza . Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 45 minut.
Przełożyłam ciasto do natłuszczonej keksówki i zostawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 40 minut.
Chlebek wyszedł pyszny i aromatyczny. Jedliśmy go z pastami kanapkowym ( np. taką i taką ), doskonale do nich pasował.
Smacznego !
Pysznie wygląda, ja jutro też będę piec chleb:)
Nie ma, jak to domowy chlebek 🙂
Na pewno pysznie smakuje 🙂
Racja Kasiu 🙂
Grażynko chlebek prezentuje się pysznie!
Pozdrówki
apetyczny chlebek