Bezglutenowy pasztet z cukinii z pomidorami

pazstet z cukinii

 

Cukinie nadal mi rosną w ogrodzie, niektóre wyrastają na spore okazy. Nie są jednak przerośnięte, miąższ mają delikatny i niewykształcone pestki. Idealnie nadają się na wszystkie cukiniowe przetwory. Jeden z nich to pasztet, w którym do cukinii dodałam pasujące do niej idealnie pomidory a także kaszkę kukurydzianą do zagęszczenia. Doprawiony pikantnie ziołami, pieprzem i papryką doskonale smakował na ciepło i na zimno.

 

BEZGLUTENOWY PASZTET Z CUKINII Z POMIDORAMI

duża cukinia

2- 3 mięsiste pomidory (podłużne)

papryka grillowana lub pieczona ( miałam żółtą)

ok. 3/4 szklanki średniej kaszki kukurydzianej

2 jajka

sól, pieprz czarny i ziołowy,

papryka słodka i wędzona

zielona czubryca, oregano, świeża  bazylia

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy, odstawiamy na co najmniej pół godziny. Odciskamy dokładnie wodę. Pomidory też możemy zetrzeć, na drobnej tarce ( podpatrzyłam to w programach o greckiej kuchni), albo poddusić i zmiksować. Paprykę rozdrabniamy lub też miksujemy. Dodajemy pomidory i paprykę do cukinii, wbijamy jajka, dosypujemy kaszkę kukurydzianą do gęstości. Doprawiamy do smaku, wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku w 180 C około pół godziny.

Pasztet smakuje i na ciepło, i na zimno. Doskonałe, zdrowe warzywne danie w pełni sezonu !

Smacznego !

 

pasztet z cukinii 1

 

 

 

(Odwiedzone 898 razy, 1 dzisiaj)

6 przemyśleń nt. „Bezglutenowy pasztet z cukinii z pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *