Zupa z gruszki i pietruszki to efekt moich eksperymentów. Lubię łączyć owoce z warzywami w różnych daniach – w sosach, sałatkach, zupach. Dodawałam jabłka i śliwki do pomidorowej, kombinowałam też z jabłkiem i cukinią, teraz padło na gruszkę. Pietruszka dlatego, że się rymuje i pasuje smakowo. Prócz pietruszki dodałam też seler i nieco ziemniaków , by konsystencja była bardziej aksamitna i …oczywiście nie obyło się bez jabłka – taki to już mój konik 🙂
ZUPA Z GRUSZKI I PIETRUSZKI
2 spore gruszki
jabłko
2 duże pietruszki
1/2 średniego selera
2-3 ziemniaki
sól, ziele angielskie, listek laurowy, szczypta cynamonu
opcjonalnie trochę oliwy lub kawałek masła
natka pietruszki do posypania
Owoce i warzywa obieramy, kroimy ( jabłko i gruszki bez gniazd nasiennych), zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Miksujemy, sprawdzamy, czy nie trzeba doprawić do smaku.
Taka zupa jest lekkostrawna i smakuje ciekawie ze względu na połączenie smaków warzyw i owoców, które dodają lekkości i świeżości. Najlepsza jest jesienią, gdy wszystko jest świeże ale i o tej porze roku jej smakowi niczego nie brakuje.
Smacznego !
pierwsze słyszę …taka zupka z gruszki …fajna!!
taka improwizowana, ale faktycznie fajna wyszła 🙂
Bardzo oryginalna!
I nieźle smakowała 🙂