Zupa z gruszki i pietruszki

zupa gruszka-piertuszka1

Zupa z gruszki i pietruszki to efekt moich eksperymentów. Lubię łączyć owoce z warzywami w różnych daniach – w sosach, sałatkach, zupach.  Dodawałam jabłka i śliwki do  pomidorowej, kombinowałam też z jabłkiem i cukinią, teraz padło na gruszkę. Pietruszka dlatego, że się rymuje i pasuje smakowo. Prócz pietruszki dodałam też seler i nieco ziemniaków , by konsystencja była bardziej aksamitna i …oczywiście nie obyło się bez jabłka – taki to już mój konik 🙂

ZUPA Z GRUSZKI I PIETRUSZKI

2 spore gruszki

jabłko

2 duże pietruszki

1/2 średniego selera

2-3 ziemniaki

sól, ziele angielskie, listek laurowy, szczypta cynamonu

opcjonalnie trochę oliwy lub kawałek masła

natka pietruszki do posypania

Owoce i warzywa obieramy, kroimy ( jabłko i gruszki bez gniazd nasiennych), zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Miksujemy, sprawdzamy, czy nie trzeba doprawić do smaku.

Taka zupa jest lekkostrawna i smakuje ciekawie ze względu na połączenie smaków warzyw i owoców, które dodają lekkości i świeżości. Najlepsza jest jesienią, gdy wszystko jest świeże ale i o tej porze roku jej smakowi niczego nie brakuje.

Smacznego !

 

zupa gruszka-piertuszka2

 

4 przemyślenia nt. „Zupa z gruszki i pietruszki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.