Wrześniowa weekendowa Cukiernia przyniosła sympatyczny przepis na bawarski placek ze śliwkami, autorstwa Carmelliny
BAWARSKI PLACEK ZE ŚLIWKAMI
– 20 g świeżych drożdży
– 200 ml letniego mleka
– 400 g mąki
– szczypta soli
– 1 jajko
– 100 g cukru + 1 łyżka
– 75 g roztopionego masła
– 1,25 kg węgierek
– 50 g posiekanych migdałów ( u mnie wiórki kokosowe)
– 1/2 łyżeczki cynamonu
Drożdże wraz z łyżką cukru rozrobiłam, dolałam trochę ciepłego mleka, posypałam łyżką mąki i odstawiłam do wyrośnięcia. Do miski z mąką wlałam wyrośnięty rozczyn, dodałam jajko i cukier , resztę mleka i stopione masło. Wyrobiłam, aż zaczęło odstawać od brzegów miski. Postawiłam do wyrośnięcia na pół godziny.
Wyrośnięte ciasto podsypałam jeszcze niewielką ilością mąki, rozwałkowałam i przełożyłam na blachę. Poukładałam na nim śliwki, poypałam wiórkami kokosowymi i piekłam w temperaturze 200 C około pół godziny.
Ciepłe ciasto posypałam cukrem z cynamonem.
Bawarski placek drożdżowy ze śliwkami smakował nam bardzo w jesienny weekend. Smacznego !