Miałam ochotę na rybę w jakimś lekkim sosie, z zielonym akcentem. Mięta w doniczce przetrzymala dzielnie zimę, miałam też pęczek koperku i dyżurną butelkę bialego wina do potraw.
Spieszyłam się z tym obiadem i zrobiłam tę rybę w kuchence mikrofalowej. Ryba przygotowana w kuchence ma niezwykle delikatny smak i berdzo nam smakowała.
RYBA W MIĘTOWYM SOSIE
4 filety z mintaja
sok z cytryny
cebula dymka
sól, pieprz, przyprawa do ryb, estragon
garśc świeżej mięty i tyle samo koperku
½ szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
½ szklanki białego wina
oliwa, masło
Rozmrożone filety kroimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Po 10-15 minutach solimy, posypujemy przyprawami, dodajemy pokrojoną dymkę, polewamy oliwą, dodajemy kilka wiórków masła i wstawiamy do kuchenki na ok. 7 min na 700 W lub do piekarnika na 180 C na 15 min. Po tym czasie dolewamy białe wino i bulion, dodajemy świeżą miętę i posiekany koperek, wstawiamy do kuchenki na 5 min lub do piekarnika na 10, pod przykryciem.
Podajemy z ziemniakami lub polentą i najlepiej z sałatą w winegrecie. Taka ryba jest bardzo delikatna i pyszna. Smacznego !