Musztarda z suszonymi pomidorami

Miałam tę musztardę wrzucić na bloga już na początku sezonu grillowego, ale dużo się u mnie dzieje ostatnio i tak jakoś zeszło. Musztarda z suszonymi pomidorami jest swobodną interpretacją pomidorowej musztardy, którą podejrzałam w jakiejś reklamie i postanowiłam ją sobie zrobić sama, bo koncepcja mi się spodobała. Mam własne suszone latem na słońcu pomidory, a także wolno pieczone z przyprawami, które trzymam w zamrażalniku. Poza tym w ubiegłym roku zrobiłam ajwar na bazie cukinii, do którego dadałam jedną ostrą papryczkę, ale ta tak zaostrzyła smak sosu, że dodawałam go po odrobinie do różnych potraw – postanowiłam też go wykorzystać. Bazą musztardy była oczywiście gorczyca, namoczona w moim domowym occie – już tegorocznym, z forsycji. Nie sprawdziłam jeszcze, jak smakuje ta musztarda z suszonymi pomidorami ze sklepu, ale ze smaku mojej byłam bardzo zadowolona.

MUSZTARDA Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Gorczycę moczymy w ulubionym occie na dwie doby. Pomidory wolno pieczone rozmrażamy, suszone odcedzamy z zalewy. Wszystko razem wkładamy do blendera, dodajemy przyprawy i miksujemy na prawie gładką masę. Ja lubię musztardy nie do końca zmiksowane, by czuć w nich było strukrurę składników, ale można też zmiksować na gładko, jeśli ktoś lubi. Sprawdzamy, jak smakuje i doprawiamy do smaku. Mnie wyszła pikantna, ale w miarę ( skladniki już były dosyć mocno wyraziste).

Musztarda z suszonych pomidorów doskonale nadaje się do lagodnych w smaku wędlin ( na przykład z kurczaka) i serów ( jak widać na zdjęciach), ale sprawdzi się też jako dodatek do kiełbasek, kurczaka czy innych dań z grilla. Sezon przed nami, warto wypróbować niebanalne dodatki.

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.