O tej porze roku, przy obfitości warzyw i owoców łatwo jest wymyślać dania obiadowe. Makaron jako podstawa sprawdza się doskonale, zwłaszcza w zdrowej, razowej wersji. W sezonie letnim nie trzeba cięzkich sosów, wystarczy dodać ugotowane, podsmażone czy zgrillowane warzywa, nieco świeżych, ulubione zioła i przyprawy , polać to wszystko dobrym olejem lub oliwą i obiad gotowy . Ja prócz bobu dodałam do makaronu ciecierzycę i świeży pomidor, posiekany ząbek czosnku, rucolę i świeże zioła : kolorową bazylię, tymianek i natkę pietruszki. Kombinacja wiedziona intuicją , udała się i bardzo mi smakowała.
MAKARON RAZOWY Z BOBEM I ZIOŁAMI
Opakowanie makaronu razowego
szklanka bobu
1/2 szkalnki ciecierzycy z puszki
2 pomidory, garść rucoli
bazylia zwykła, cytrynowa i fioletowa, natka pietruszki, tymianek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz ziołowy ( miałam staropolski)
kilka łyżek dobrego oleju lub oliwy
Makaron gotujemy al dente. Bób gotujemy według tego przepisu, obieramy. Pomidor kroimy na nieduże kawałki. Czosnek kroimy w drobną kostkę, taki jest lepszy, niż przeciskany przez praskę.
Na talerzach z makaronem układamy warzywa. Posypujemy posiekanymi lub rozdrobnionymi w ręcę ziołami , lekko dosalamy i posypujemy pieprzem ziołowym. Na koniec polewamy olejem tłoczonym na zimno lub oliwą.
Taka kombinacja smaków a zwłaszcza dodatek czosnku i ziół to kwinesencja lata – obiad prócz gotowania bobu jest prosty w wykonaniu, warto wypróbować taki letni posiłek.
Smacznego !