Co roku na Gwiazdkę prócz tradycyjnego sernika i makowca piekę jakieś wegańskie ciasto, by moja najstarsza córka mogła się też domowym ciastem nacieszyć. Tym razem padło na keks, do którego wykorzystałam takie same bakalie jak do masy makowej . Miałam akurat zrobiony mus z mango, które mocno dojrzało, zapomniane podczas przedświątecznych przygotowań . Ożywiło mocno keks wegański i nadało ciastu potrzebnej wilgotności. Zawsze dodaję do ciasta jeszcze jakiś aromatyczny płyn , tym razem wykorzystałam wodę, w której moczyły się rodzynki przed dodaniem do ciasta. Z tej kombinacji wyszedł ciekawy smak .
KEKS WEGAŃSKI Z MANGO I KAKAO
pół szklanki musu z mango ( zmiksowany miąższ owocu)
3/4 szklanki bakalii ( orzechy różne, migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa, suszone morele i figi pokrojone w kostkę)
1, 5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wywaru z zalanych rodzynek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
Mus z mango połączyłam z wodą od rodzynek , dodałam sok pomarańczowy i olej, mieszałam wszystko w misce łyżką, lekko napowietrzając. Do tego wszystkiego sypałam partiami cukier a potem kakao, cynamon i mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszałam dokladnie, aż skladniki się dobrze połączyły. Na koniec dodałam pokrojone bakalie.
Piekłam w 175 C około 40 minut. Ciasto wyszło wilgotne a zarazem puszyste, pełne intensywnych smaków i bakaliii. Polecam nie tylko na święta .
Smacznego !