Podczas upałów nie chce mi się odpalać piekarnika, a i zjeść wolimy zimny deser niż ciasto. Jako efekt uboczny gotowania soków zostają mi musy jabłkowe z dodatkami. Ten jest z resztą czerwonych porzeczek i dodałam go do cytrynowej galaretki. Druga galaretka była spoiwem dla jogurtu i serka, bazy naszego placka na zimno. Wyszedł pyszny orzeźwiający letni deser .
JOGURTOWEC CYTRYNOWY Z OWOCOWĄ GALARETKĄ
Duży jogurt naturalny ( 400 ml)
serek waniliowy ( 125 g)
2 galaretki cytrynowe
łyżka żelatyny
kubek musu jabłkowo-porzeczkowego
Najpierw jedną galaretkę wraz z łyżką żelatyny rozpuściłam w połowie porcji, czyli szklance wrzątku. Wymieszałam dokładnie i wystudziłam, mieszając często. Dodałam jogurt i serek, ubijając lekko trzepaczką – rózgą. Przelałam do formy i wstawiłam do lodówki .
Druga galaretkę też rozpuściłam w połowie porcji wody i wystudziłam dokładnie mieszając. Do zimnej dodałam mus jabłkowo-porzeczkowy , wymieszałam do połączenia i wylałam na zastudzony jogurtowiec. Wstawiłam do lodówki, po dwóch godzinach już dawał się ładnie pokroić i był gotowy do jedzenia.
Cytrynowa galaretka dała orzeźwiający smak zarówno masie serowo-jogurtowej jak i tej z musem. Kolejny pyszny letni deser.
Smacznego !
rewelacja, tez mi się chłodzi sernik na zimno 🙂
Takie desery na upały najlepsze 🙂
pyszne i w sam raz na upal 😉
Dla mnie lepszy niż lody 🙂
uff mniam :)) pychotka :))
Zgadza się 🙂
Ciekawa ta galaretka z musem owocowym 🙂
Super smakowała w połączeniu z jogurtowym spodem 🙂
zapiszę sobie
Miło mi 🙂