Domowa mielonka

domowa mielonka2

 

To wspomnienie słonecznej i ciepłej jesieni , wcale nie tak wczesnej, bo z października. Zakwitły wtedy ponownie ogniste nasturcje a na grządkach bujnie jeszcze rosły małe kolorowe pomidorki. Pasowały kolorystycznie, stąd pomysł na takie zdjęcie . A ten kwiatek na zdjęciu poniżej, to kwitnąca wyrośnięta…sałata 🙂

 

domowa mielonka1

A pomysł na domową mielonkę w słoiku powstał, gdy zostało mi mięsa mielonego od klopsów i gotowanego z rosołu, które było bazą do terriny z rieslingiem ( napiszę o niej przed Sylwestrem ).

DOMOWA MIELONKA W SŁOIKU

Ok. 15- 20  dkg mielonego mięsa wieprzowego

pół cebuli

ok. 1/2 kubka zmiksowanego mięsa z rosołu

ząbek lub dwa czosnku

majeranek, tymianek, sól, pieprz

Nie ma tu dużej filozofii, mięso mielone i miksowane dokładnie mieszamy, dodajemy posiekane drobno cebulę i czosnek, przyprawiamy do smaku, wyrabiamy ręką na gładką masę.  Wkładamy do słoika , zakręcamy i pasteryzujemy około pół godziny . Po wystudzeniu zajadamy do kanapek lub czego chcemy.

Ja pasteryzowałam mięso razem z sałatką szwedzką, bo ogórki sałatkowe były o tej porze w dobrej cenie i zawekowałam je  w tej formie.

Zapasy słoików wyjmowane co jakiś czas z piwnicy ( większe ilości, bo trudno do niej się wchodzi) trzymam w szafce obok kominka . Ledwo się tam mieszczą, bo przybywa mi wciąż kuchennych gadżetów – muszę pomyśleć o większej szafce. Zajrzę w wolnej chwili na http://meblohand.eu/, na pewno coś ciekawego wyszukam.

Improwizowana mielonka cieszyła się powodzeniem, pasowała do sałatki szwedzkiej . Polecam zamiast sklepowych wędlin, robi się ją łatwo a przyprawić można według gustu.

Smacznego !

domowa mielonka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.