Wczoraj był Tłusty Czwartek a dzis radio, którego często słucham, ogłosiło Chudy Piątek !
Bardzo mi się ten pomysł podoba, a kto do nich zadzwoni, i opowie o swoim odchudzaniu, dostaje wagę i książkę o diecie.
Przejrzałam zasoby zdjęciowe i znalazłam dwie potrawy pasujące na dzisiejszy dzień. Pierwsza z nich, to sałatka na bazie kapusty pekińskiej, z warzywami m. in, ze słoczków ze spiżarni ( o, jakże miło sie teraz do nich sięga !).
SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z MARYNATAMI
kilka liści kapusty pekińskiej
marynowane cebulki
marynowane pieczarki
czerwona cebula
sałatka szwedzka
papryka miodowa
Sos : dwie łyżki oliwy, 3-4 łyżki zalewy od sałatki szwedzkiej lub octu winnego, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
sól morska
Kapustę rwiemy na kawałki, dodajemy pokrojona w ćwierć plasterki cebulę, solimy, odstawiamy na kilka minut. Dodajemy cebulki, pieczarki, po kilka łyżek sałatki i papryki ze słioka. Z zalewy i oliwy robimy sos, doprawiamy go pieprzem i ziołam prowansalskimi, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, żeby smaki się przemieszały. Podajemy do mięsa, wędlin albo z chlebem lub nawet bez.
TWAROŻEK DIETETYCZNY
kostka twarogu chudego
3-4 łyżki maślanki, chudego jogurtu lub kefiru
cebulka
kawałek ogórka
łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz, zielona czubryca, tymianek
Twaróg wkładamy do miseczki, rozgniatamy, mieszamy z maślanką i przyprawami, pokrojonymi drobno cebulką i ogórkiem , posypujemy koperkiem.
Gotowe – smacznego !