Chleb żytni razowy na drożdżach z czarnuszką

CHLEB RAZOWY z czarnuszka1

Pierwszy raz piekłam chlebek razowy i bardzo jestem z niego zadowolona. Dotychczas robiłam tylko pszenno-żytni, który cieszy się sporym powodzeniem w blogowej wyszukiwarce, teraz zrobiłam kolejny krok. Nie jest to jeszcze chleb całkowicie żytni, to będzie pewnie następny etap, dodałam nieco mąki pszennej, ale pełnoziarnistej. Ziarna  czarnuszki bardzo podniosły jego walory smakowe, wyszedł pyszny. Na razie upiekłam go  jak poprzednie chleby w keksówce, myślę, że na formowanie bochenków też przyjdzie pora.

CHLEB  RAZOWY MIESZANY NA DROŻDŻACH Z CZARNUSZKĄ

2 szklanki  mąki żytniej

szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

30 g drożdży

łyżeczka cukru
łyżka nasion czarnuszki
1, 5 -2 szklanki letniej wody

łyżeczka soli

łyżka mąki pszennej do rozczynu
Najpierw zrobiłam rozczyn – do drożdży dodałam łyżeczkę cukru, roztarłam je, wlałam 1/2 szklanki letniej wody , rozmieszałam i posypałam łyżką mąki pszennej . Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski wsypałam obie mąki i czarnuszkę,  wymieszałam, posoliłam solidnie.    W to wlałam rozczyn, mieszając i ubijając lekko dodałam resztę letniej  wody .Wymieszałam dokładnie  i wyrabiałam ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki  około dziesięć  minut. Gdy ciasto zaczęło odstawać od ścianek miski i pojawiły się bąbelki powietrza przykryłam je ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na  około pół godziny.
Przełożyłam ciasto do natłuszczonej keksówki  i zostawiłam do wyrośnięcia na 10 minut. Nacięłam lekko ukośnie w kilku miejscach na wierzchu. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 50  minut. Gdy chleb miał zrumienioną skórkę na wierzchu a włożony weń patyczek był suchy, wyjęłam go z piekarnika. Poczekałam aż  lekko przestygł, wyjęłam z formy i ostudziłam na kratce.

Zdaniem moich i domowników to był najlepszy chleb, jak dotąd upiekłam.  Smakował doskonale tylko z masłem, ale jako baza do zdrowych kanapek z domowymi wędlinami z kurczaka i i moimi pysznymi kiszonymi ogórkami też spisał się doskonale . Zostałam poproszona o wersję z ziarnami, pewnie zrobię na święta.

Smacznego !

CHLEB RAZOWY z czarnuszka3

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.