Zupa z warzywnych kwiatów

 

kalafiorowa

Jednym z powodów dla których lubię lato jest dostępność świeżych warzyw. Młoda marchewka, kalarepka, kalafiory , brokuły, zielenina… Aż kusi, żeby ugotować pyszną i zdrowa zupkę. Latem takie zupy są u mnie często na obiad. Ostatnio zrobiłam kalafiorowo – brokułową z kalarepką i koperkiem. Oto przepis:

Kawałak mięsa z kością ( np. skrzydełka)
2-3 marchewki
kalafior
brokuł
2 łodygi selera naciowego
kalarepa
kilka ziemniaków
nieukwaszona śmietana
sól, koperek
Do garnka z wodą wrzucamy mięso z kością, solimy i dodajemy pokrojone w kostkę marchewki , pocięty seler naciowy , gotujemy 10-15 min. Po tym czasie dajemy pokrojoną kalarepę i obraną i pokrojoną w kostkę łodygę brokuła ( bardzo smaczna). Po następnych 10 minutach wkładamy różyczki kalafiora i brokuła oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy wszystko do miękkości, na koniec podlewamy śmietaną i dodajemy posiekany koperek. I zupka gotowa – smacznego!

 

(Odwiedzone 107 razy, 1 dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *