Zupa szparagowa na zielono

zupa szparagowa z pokrzywą

Sezon na szparagi w pełni, ostatnio zrobiłam ciekawą zupę szparagową z dodatkiem dzikich chwastów. Właściwie dzika była tylko pokrzywa ( a nawet nieco oswojona , bo z własnego ogrodu 🙂  Dla ożywienia smaku dorzuciłam nieco mięty, tymianek, pieprz ziołowy i ten młotkowany z kolendrą też dodały swoje – smak okazał się bardzo ciekawy.

ZUPA SZPARAGOWA Z POKRZYWĄ I MIĘTĄ

pęczek szparagów

łyżka suszonej włoszczyzny

łyżka oliwy

ok. szklanki górnych liści pokrzyw

dwie gałązki  świeżej mięty

sól, pieprz ziołowy

pieprz młotkowany z kolendrą

gałązka  tymianku

dwa liście laurowe

Do garnka z wodą wlałam oliwę, wsypałam suszoną włoszczyznę, wrzuciłam liście laurowe ,  obrane i pokrojone szparagi i gotowałam do miękkości. Pod koniec gotowania dodałam listki pokrzyw, wypłukane w kilku wodach. Gdy wszystko było miękkie, wrzuciłam listki  mięty, tymianku  i zmiksowałam. Doprawiłam pieprzem ziołowym i młotkowanym z kolendrą.

Na prawdę pyszna wersja zupy szparagowej mi wyszła ! Wszyscy wcinali z apetytem, zapewniając sobie przy okazji porcję witamin i mikroelementów.

Smacznego !

(Odwiedzone 69 razy, 1 dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.