Zupa- krem z pora z groszkiem i miętą

Zdjęcie jest jeszcze jesienne, sprzed dwóch-trzech  tygodni i w talerzu  odbijają się jesienne gałęzie drzewa. A zupa była w wiosennych kolorach na przekór jesiennym szarościom… Bazą był por, wraz z zielonymi częściami. Dodałam do niego puszkę zielonego groszku i gałązkę mięty, którą jeszcze znalazłam na grządce, na koniec zaś sypnęłam zielonego koperku. Powstała smakowita, szybka  i lekka zupa, pozwalająca zapomnieć o szaro-burej  jesieni…

 

ZUPA-KREM Z PORA Z GROSZKIEM, MIĘTĄ I KOPERKIEM

 

por

puszka groszku

gałązka mięty

3 łyżki oliwy

6 szklanek buliony warzywnego ( może być z kostki)

2 łyżki posiekanego koperku

pieprz ziołowy, sól do smaku

Pora wraz z zielonymi liśćmi pokroiłam na plastry i podsmażyłam na oliwie. Gdy zmiękł, zalałam bulionem i gotowałam do miękkości, dodając pod koniec gałązkę świeżej mięty. Dodałam groszek wraz z zalewą i pogotowałam jeszcze chwilę, doprawiłam do smaku solą i pieprzem ziołowym.

Zmiksowałam i posypałam zielonym koperkiem. Panowie i córa jedli z drobnymi grzankami z chleba, ja bez niczego, bo taka najbardziej mi smakowała. Pyszna zielona zupa pozwoliła nam rozpędzić chmurny jesienny nastrój. Mimo tego, że  gdy ją fotografowałam przed domem, zaczął padać deszcz i uchwyciłam zdjęcie wpadającej w talerz kropli 🙂

Smacznego !

Zapraszam na mój fanpage na Facebooku – rozpoczęłam cykl propozycji obiadowych z archiwum bloga, codziennie około południa pojawia się nowa, dostosowana do sezonu. Kto nie ma pomysłów na obiady – niech korzysta :)

 

 

(Odwiedzone 186 razy, 1 dzisiaj)

7 przemyśleń nt. „Zupa- krem z pora z groszkiem i miętą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *