Zupa jarzynowa z babką na dwa sposoby

Dziś ostatni dzień Letniego Festiwalu Zupy i przejrzałam swoje zasoby zdjeciowe pod kątem zup. Mam bowiem spore zaległości w publikowaniu ugotowanych i sfotografowanych potraw. Myślałam,że po trzech latach prowadzenia bloga wypalę się, a tu wręcz przeciwnie,ciągle nowe pomysły przychodzą mi do głowy, realizuję je, fotografuję i potem mam akurat coś pilniejszego do opublikowania,zdjęcia czekają w kolejce i zapominam o nich…

Zupy jarzynowe z babką robiłam w czerwcu,kiedy to dorwałam gazetę córki o ziołach i przeczytałam o zaletach zdrowotnych babki lancetowatej. Akurat byłam na działce, na  łące było babki pod dostatkiem, zebrałam sporo i wykorzystałam. Liście babki byly jedym z elementów salatki, za którą dostałam Album polskich smaków Piotra Bikonta.

Zupki z babką zrobiłam dwie – jarzynową z ryżem, posiekane listki babki dodałam na koniec gotowania ( zdjęcie u góry).

Druga to zupa-krem jarzynowa, z grzankami .

JARZYNOWA ZUPA-KREM Z LIŚĆMI BABKI

 

kawałek mięsa z kością

2 marchewki

pietruszka

kawałek selera z liśćmi

kawałek pora

mała kalarepka

garść młodych liści babki lancetowatej

sól, pieprz i ziele angielskie w ziarnach

drobne grzanki z wysuszonego chleba

Do garnka z woda wrzucamy mięso i pokrojone warzywa, liście selera i babki  ( pozbawione ogonków) dodajemy pod koniec gotowania.Gdy wszystko jest miękkie,obieramy mięso, dodajemy do zupy i miksujemy, posypujemy posiekanymi listkami babki i drobnymi grzankami z chleba.

Obie zupki były bardzo smaczne i coś leczniczego w tej babce jest, bo przez całe lato, mimo nieraz nieciekawj pogody, nikomu z nas kłopoty ze zdrowiem nie dokuczały.

A na koniec zagadka  -znalazlam zdjęcie zielonej zmiksowanej zupy, z czerwca i nie pamiętam , z czego ona była – czy z brokuła, czy z zielonego groszku… Może dodałam do niej jakichś jadalnych liści – szczawiu czy babki… Może Wam coś przyjdzie do głowy ?

Smacznego !

(Odwiedzone 1 316 razy, 1 dzisiaj)

9 przemyśleń nt. „Zupa jarzynowa z babką na dwa sposoby

  1. Grażynko – ciągle mnie zaskakujesz swoim wykorzystywaniem roślin w potrawach.
    Część z nich też spotykam codziennie, ale jakoś się boję – chyba za bardzo odeszłam od natury.
    A na zdjęciu to chyba zupa z zielonym groszkiem – tak mi się wydaje.

  2. Zupa fajna, zainteresowałaś mnie dodatkiem liści babkowych. Fajny eksperyment.
    🙂

    A zupa – zagadka? Moze to brokułowa z dodadkiem świeżutkiego mleczu?;-)
    Pozdrowienia 🙂

  3. I wanted to visit and allow you to know how , very much I loved discovering your web site today. I’d personally consider it a great honor to operate at my workplace and be able to use the tips discussed on your site and also engage in visitors’ responses like this. Should a position regarding guest writer become available at your end, please let me know.

  4. I have recently started a site, the info you provide on this site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work. „Her grandmother, as she gets older, is not fading but rather becoming more concentrated.” by Paulette Bates Alden.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.