Zimny śmietanowiec z musem jabłkowym

serniczek jabłkowy na zimno1

Takie desery u nas w domu są bardzo lubiane, nie tylko w porze upałów. Najlepiej jeszcze, gdy są zrobione bez spodu, nawet  cienkiego, z herbatników. W porze wysypu jabłek dodatek musu jabłkowego wydaje się sprawą naturalną. Często jest on zrobiony z dodatkiem mięty, co wzmaga jego orzeźwiający smak.

LEKKI ŚMIETANOWIEC Z JABŁKOWYM MUSEM I MIĘTĄ

300 ml kremówki

jogurt naturalny 250 ml

2-3 łyżki cukru-pudru

1/2 szklanki słodkiego musu jabłkowego z miętą

2 łyżki żelatyny i 1/4 szklanki mleka

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem-pudrem. Ubijając na najmniejszych obrotach dodajemy jogurt. Potem wkładamy  mus jabłkowy, mieszając już tylko łyżką.

Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, zalewamy zimnym mlekiem i wstawiamy do mikrofalówki na 300 W na około minutę, mieszamy energicznie . Jeśli się nie rozpuści, wstawiamy jeszcze na kilka sekund.

Letnią żelatynę wlewamy ostrożnie do masy śmietanowo- jogurtowo- jabłkowej, mieszamy dokładnie. Sprawdzamy, czy dość słodka, ewentualnie dosładzamy.Wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki, na kilka godzin albo na noc.

Śmietanowiec jabłkowy z miętową nutą wszystkim doskonale smakował. Podałam go z pyszną galaretką malinowo-porzeczkową.

Dodatek mięty świetnie ożywił deser. W trosce o zimowe herbatki zaczęłam już suszyć miętę, na razie wrzuciłam jeden pęczek na nieczynny grzejnik pokojowy, niech sobie schnie powoli.

Smacznego !

serniczek jabłkowy na zimno

 

 

2 przemyślenia nt. „Zimny śmietanowiec z musem jabłkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.