Zimny jabłecznik na cynamonowym spodzie

jabcyn

U mnie znowu jabłkowo – naprodukowałam musu jabłkowego, zrobiłam z niego zimny jabłecznik na bazie cytrynowej galaretki. Spód improwizowany, z pośpiechu i dla wygody zrobiony w mikrofalówce. Wyszło pyszne, orzeźwiające letnie ciasto .

 

ZIMNY JABŁECZNIK NA CYNAMONOWYM SPODZIE
2 szklanki musu jabłkowego

galaretka cytrynowa i łyżka żelatyny

spód :

2/3 szklanki mąki

1 /2 szklanki jogurtu naturalnego

2 łyżki oleju

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki cynamonu

Spód wymyśliłam, bo chciałam, żeby jabłkowa galaretka miała jakąś bazę. Zmieszałam jogurt z olejem, dodawałam stopniowo mieszając  mąkę z  proszkiem i cynamonem. Wstawiłam w naczyniu żaroodpornym do mikrofalówki na 6 minut na 500 W i był gotowy. Wystudziłam.

Zapomniałam dodać cukru do składników, zorientowałam się dopiero po upieczeniu – ale wyszło to na dobre, o czym niebawem.

Galaretkę zmieszałam z płaską łyżką żelatyny i  rozpuściłam w szklance wrzątku. Studziłam dokładnie mieszając. Gdy zaczęła zastygać, dodałam słodki mus jabłkowy i wymieszałam. Wylałam na spód w tym samym naczyniu i wstawiłam do lodówki na noc.

Był pyszny i orzeźwiający, słodka galaretka jabłkowa świetnie smakowała na wytrawnym cynamonowym spodzie – jak na krakersach, tylko z cynamonem. Udał mi się ten deser i powtórzę go na pewno .

Smacznego !

 

jabcyna

Tydzień temu ogłosiłam na blogu konkurs na danie z jabłek. Dostałam sporo interesujących przepisów, które na pewno wykorzystam. Nie mogłam się zdecydować, kogo nagrodzić – wylosowałam więc autorki przepisów. Są to :

Kasia

Ulcik

Eli_555

Proszę nagrodzone osoby o przysłanie mi swojego adresu na grazyna0071@wp.pl, żebym mogła wysłać nagrody. Ostatnia partia chipsów właśnie dosusza się na słońcu :

 

chipsy

8 przemyśleń nt. „Zimny jabłecznik na cynamonowym spodzie

  1. od kiedy wygrałam u Ciebie jakiś rok temu domowe chipsy jabłkowe robie, je z Mamą co roku, tak byłyśmy w nich zakochane (a jabłek nam w ogrodzie zawsze dostatek) 🙂 co do jabłecznika, to nie spotkałam się jeszcze z taką jego formą, a wydaje mi się, że najbardziej przypadła mi do gustu 🙂 pozdrawiam cieplutko!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.