Zielono mi – dżem z kiwi z jabłkami i miętą

dzem z kiwi2

 

Nie bardzo miałam pomysł na zieloną akcję, ale zauważyłam w szufladzie lodówki dwa smętne, zapomniane  kiwi leżące tam od nie wiadomo kiedy. A że ostatnio gdzieś widziałam dżem z kiwi, postanowiłam je tak wykorzystać. Za mało było ich na dżem, dodałam więc do towarzystwa i smaku dwa duże jabłka. A żeby było jeszcze bardziej zielono i smacznie, wrzuciłam do dżemu suszone listki mięty z mojego ogródka ( och, kiedy będzie wreszcie świeża ?!). Po namyśle sypnęłam jeszcze troszkę mielonego cynamonu, bo mi się ładnie komponuje i z jabłkami i z miętą .

 

DŻEM Z KIWI Z JABŁKAMI, MIĘTĄ I CYNAMONEM

2 owoce kiwi

2 duże jabłka

1/3 szklanki cukru

kilka listków mięty

1/3 łyżeczki cynamonu

troszkę wody

Owoce obrałam i pokroiłam, włożyłam do garnka z grubym dnem i trochę podlałam wodą. Gotowałam z pół godziny na wolnym ogniu, aż zaczęły się rozpadać. Rozgniotłam je widelcem i dodałam cukier oraz listki mięty i cynamon. Zamieszałam i gotowałam nadal na wolnym ogniu ponad pół godziny, aż dżem odparował i wylany na talerzyk nie rozlewał się na boki. Listki mięty wyłowiłam, ale przecierać przez sito, żeby pozbyć się pestek kiwi to mi  się nie chciało. Uznałam, że tak ciekawiej wygląda.

Dżem jest tak pyszny i aromatyczny, że chyba na podwieczorek wymieszam go z bitą śmietaną na krem. Jak zdążę, to zrobię fotki i pokażę, a jak mi od razu wszystko zjedzą, to nie…

A w sezonie jabłkowym może zrobię sobie większą ilość i zawekuję w słoiczkach.

Mam nadzieję, że zielonym dżemem przywołam wiosnę ( tak było w poprzednich latach w czasie zielonej akcji Pinkcake), tak bardzo i długo w tym roku oczekiwaną.

Smacznego !

dzem z kiwi1

 

 

 

 

 

12 przemyśleń nt. „Zielono mi – dżem z kiwi z jabłkami i miętą

  1. Próbuję wyobrazić sobie jego smak… orzeźwiający, słodko-kwaśny, zaskakujący. Ale póki nie zrobię, to się napatrzę 🙂

  2. Witam!

    Naszła mnie dziś wena na stworzenie czegoś z kiwi i szukając w internecie przepisu. Po nie długich poszukiwaniach trafiłem na tą stronę i postanowiłem spróbować. Zrobiłem dokładnie tak jak jest w przepisie, jedynie nie dodałem mięty i przeholowałem trochę z cynamonem, bo cały dżem ma brązowawy odcień 🙂 Tak czy inaczej, z dwóch jabłek i dwóch kiwi wyszło mi ~280g dżemu + pół szklaneczki kompotu.

    Jak smakuje?

    WYŚMIENICIE!

    Spróbowałem tylko łyżeczkę i ślina mi już leci na myśl o tym dżemie. Bez porównania z tymi sklepowymi badziewiami.

    Osobiście, zawekowałem je w dwóch małych słoiczkach, czekają na jakąś fajną okazję 🙂

    Pozdrawiam i dziękuję za ten przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.