Zapiekanka z rosołowym mięsem

 

zapiekanka porosołowa

 

Kiedy wczoraj Pinkcake przypominała o kończącej się akcji rosołowej, zaczęłam myśleć, co by tu jeszcze zrobić. Pomógł mi przypadek – z wczorajszego obiadu zostały mi ziemniaki w mundurkach a z dzisiejszego śniadania kiełbaski i jajka na twardo. Postanowiłam zrobić zapiekankę i wykorzystać do niej rosołowe mięso a także warzywa ugotowane w rosole. Resztę dopracowałam i oto, co z tego wynikło:

ZAPIEKANKA Z ROSOŁOWYM MIĘSEM

miseczka mięsa z rosołu
7 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach
3 jajka na twardo
2-3 kiełbaski
2 marchewki z rosołu
łodyga selera naciowego i kawałek pora z rosołu
3 cebule
kilka plastrów żółtego sera lub miseczka utartego
sól, pieprz, majeranek
1 jajko surowe
Najpierw usmażyłam na oleju pokrojone w plastry cebule, posypałam je pieprzem i posoliłam. Mięso z rosołu obrałam i zmiksowałam. Pokroiłam w plastry ziemniaki, kiełbaski, jajka i pomidory a także marchewkę, seler naciowy i pora z rosołu. Układałam warstwam: Pierwsza warstwa ziemniaków, kiełbaski, cebula, jajka na twardo, marchewka, żółty ser, mięso z rosołu, reszta cebuli z porem i selerem, druga warstwa ziemniaków, pomidor, żółty ser. Och, chyba niczego nie zapomniałam!
Ziemniaki , jajka i pomidory soliłam i pieprzyłam. Na wierzchu posmarowałam rozbełtanym jajkiem. Wstawiłam do piekarnika z termoobiegiem na 200 C na 25 minut. Bardzo nam ta zapiekanka smakowała, no i wykorzystałam  w niej wszystko, co sie dało z rosołu…

Smacznego!
I jeszcze widok z góry:

zapiekanka porosołowa1

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.