O tej zupie słyszaląm od mojej Teściowej, ktora pochodziła z południowej Polski. Przeglądając „Kuchnię polską regionalną” trafiłam na ten przepis.
Zalewajkę robi się na bazie żurku, tylko dodaje się pokrojone i ugotowane w wywarze mięsmym ziemniaki i marchewkę i zalewa to żurkiem- stąd nazwa. Od siebie dodałam kawalek wędzonego boczku, bo taki dodatek do żurku bardzo nam smakuje.
ZALEWAJKA
2 litry rosołu
kilka ziemniaków
2 duże marchewki
2 ząbki czosnku
łyżka majeranku
ziele angielskie, liśc laurowy
szklanka ukiszonego żurku
kawałek wędzonego boczku
2 lyżki mąki
Do rosołu dodajemy boczek, przyprawy i pokrojoną marchewkę. Gdy się trochę pogotuje, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak będą miękkie, zalewamy żurkiem, dodajemy mąkę roztrzepaną w odrobinie wody, zagotowujemy. Można podlać śmietaną, ale nam smakowała bez niej. Ciekawa odmiana żurku, polubiliśmy ją.
Smacznego !
Zalewajkę dodaję do akcji Gotujemy po polsku, pod patronatem serwisu