Z tęsknoty za czeskimi smakami

Gdy w Pradze zajadaliśmy obiad z czeskimi knedlikami, mój mąż doszedł do wniosku, że knedle przypominają trochę nasze pyzy drożdzowe, pampuchy. Zapytał mnie, czy po powrocie do domu mogę te pyzy zrobić i do tego gulasz i zasmażaną modrą kapustę. Akurat miałam w zamrażalniku mięso gulaszowe a w lodówce resztę drożdży. Po modrą kapustę poszłam na targ. I tak powstał obiad w czeskich klimatach.
Knedle gotuje się zawinięte w serwetkę, we wrzątku. Ja juz dawno zauważyłam, ze fuknkcję podobną do gotowania na parze lub w kąpieli wodnej zastępuje „gotowanie” w kuchence mikrofalowej. Aby moje pyzy bardziej przypominały knedle, zrobilam ciasto nieco gęstsze i dałam mniej oleju.

DROŻDŻOWE PYZY A’LA KNEDLIKI

1/2 kg mąki pszennej
30 g drożdży
1, 5 szklanki letniej wody
2 łyżki oleju
łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dolewamy pół szklanki letniej wody, posypujemy łyżką mąki i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, solimy, dodajemy wyrośnięte drożdże, olej i resztę letniej wody. Mieszamy i wyrabiamy drewnianą łyżką około 5 min. Odstawiamy w cieple miejsce , przykryte ścierczką, aż podwoi objętość ( ok. pół godziny).
Wkładamy do odpowiedniego naczynia, natłuszczonego i wstawiamy do kuchenki na 600 w na 8-10 min. Pozwalamy kilka muinut odpocząć i kroimy w plastry.

GULASZ WIEPRZOWY

600 g mięsa gulaszowego wieprzowego
cebula
kilka suszonych grzybków
olej do smażenia
sól, pieprz, majeranek
Na rozgrzany olej wrzucamy osolone i popieprzone mięso, dodając pokrojoną cebulę. Rumienimy dość mocno, podlewamy wodą, dodajemy suszone grzybki i dusimy do miękkości uzupełniając wodą. Na koniec przyprawiamy majerankiem. Możemy sos zagęścić łyżką mąki rozbełtaną w zimnej wodzie.

MODRA KAPUSTA ZASMAŻANA

pół główki modrej kapusty
łyżka oleju
sól, pieprz
liśc laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
łyżka octu winnego, szczypta cukru
zasmażka z łyżki masła i łyżki mąki
Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, dodając łyżkę oleju, liśc laurowy, ziele angielskie  i dusimy do miękkości. Solimy, dodajemy ocet , pieprz i cukier do smaku.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy mąkę i mieszając robimy lekko rumianą zasmażkę. Rozprowadzamy ją wodą z gotowanej kapusty i dodajemy do kapusty, energicznie mieszając.
Podajemy nasze pyzy a’la knedle polane gulaszem i w towarzystwie modrej kapusty. My popiliśmy to wszystko czeskim piwem, którego zapasy oczywiście sobie przywieźliśmy. Smakowało prawie jak w Pradze… Smacznego !

(Odwiedzone 84 razy, 1 dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.