Wiśnie drążone

Uwielbiam placki z wiśniami! Smakują mi najbardziej zimą, bo przywołują wspomnienie lata. Aby sobie zapewnić na zimę przyjemność zjedzenia placka z wiśniami, zawekowałam wiśnie w słoiczkach, wyjąwszy z nich pestki. Zapewnilam sobie w ten sposób nie tylko wiśnie do placka ale i pyszny sok. Podaję przepis:

WIŚNIE DRĄŻONE

1 kg wiśni
1/2 kg cukru
Wiśnie umyć, obrać z szypułek i wydrążyć przy pomocy specjalnego urządzenia, lub wykałaczki albo rozgiętego spinacza biurowego. Przesypać cukrem. nałożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i wstawić do garnka z wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować ok.25 min od chwili zagotowania wody. Zostawic do ostygnięcia w przykrytym garnku – wtedy mają ładniejszy kolor i aromat. Smacznego!

(Odwiedzone 87 razy, 1 dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.