Wiosenne leczo z bakłażanem

 

leczo wiosenne

Z zapasów świątecznych został mi bakłażan i kilka miękkich pomidorów. Nabrałam ochoty na leczo i dokupiłam paprykę i cukinię. Moi panowie lubią leczo tylko z mięsnym wkładem, więc podsmażyłam kiełbaski ślęskie i kawałki szynki wędzonej i na tej bazie wyszło coś pysznego.

LECZO Z BAKŁAŻANEM

mały bakłażan
mała cukinia
duża cebula
papryka zielona
2 miękkie pomidory
natka pietruszki
3 laski kiełbasy śląskiej
kawałek szynki wędzonej
olej i oliwa do smażenia
Pieprz czarny i ziołowy, papryka w proszku, sól, bazylia suszona
Najpierw doprowadziłam bakłażana do przydatności do spożycia – pokrojonego w półplastry posoliłam solidnie na 20 min, potem opłukałam i osuszyłam. Na patelni podsmażyłam kiełbasę z cebulą i szynką a pokrojony bakłażan, cukinię i paprykę z oliwą w odpowiednim naczyniu wstawiłam do kuchenki na 10 min na 700 W, bo mi się spieszyło. Do podsmażonych kiełbasek z cebulą dodałam pokrojone pomidory i posiekaną natkę, poddusiłam. Zmieszałam wszystko w sporym rondlu, doprawiłam i podgotowałam trochę, żeby się smaki zmieszały.
Zjedliśmy to leczo z chlebem i bardzo nam smakowało, więc i Wam życzę – smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.