Wegańskie klopsy ryżowe z warzywami

Żałuję, ze akcja „Nie marnuj żywności” trwała tak krótko. U mnie dania tego typu występują dość często, bo nie lubię wyrzucać jedzenia i jak coś zostanie, to kombinuję, jak to wykorzystać.
Zosatło mi sporo ugotowanego ryżu z dwudaniowego obiadu i postanowiłam wykorzystać go do klopsów. Dla większości rodziny zrobiłam  z mielonym mięsem, a dla naszej Weganki z dodatkiem warzyw. Te z mięsem będą być może jeszcze dzisiaj, teraz pora na wegańskie:

WEGAŃSKIE KLOPSY RYŻOWE Z WARZYWAMI

szklanka ugotowanego ryżu
duża cebula
mała czerwona papryka
duży pomidor
sól, pieprz, papryka w proszku
olej, łyżka oliwy
2 łyżk tartej bułki
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam drobno pokrojoną cebulę i paprykę. Gdy już są miękkie, dodaję obranego ze skórki i pokrojonego pomidora. Wsypuję pieprz i paprykę. Dodaję podsmażone warzywa do ugotowanego ryżu wraz z łyżką oliwy i olejem, na którym się smażyły. Dosypuję tartą bułkę ,  wyrabiam i doprawiam do smaku. Zostawiam masę na ok. pół godziny,żeby się lepiej związała.
Po tym czasie formuję okrągłe klopsiki. Ponieważ nie ma jajka związującego masę, nie smażę ich na patelni, bo mogą się rozpaść. Kładę na wysmarowanym olejem talerzu i wkładam do kuchenki mikrofalowej na 7 min na 700 W. Można je też zapiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym- tak długo, aż się zwiażą.
Wegance smakowały – Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.