Wegańskie ciasto czekoladowo-wiśniowe z płatkami akacji

ciasto wegańskie

 

Na przyjazd mojej córki zrobiłam dwa ciasta z płatkami akacji, które teraz pięknie kwitną, aromatyzowane syropem z tychże kwiatów. To zwykłe było jasne- pokażę niebawem. Teraz chcę się pochwalić wegańskim , które upiekłam w formie babeczek. Mimo braku jajek wyrosły pięknie . Ja przeważnie do ciast wegańskich dodaję mus owocowy- tym razem był z przetartych wiśni z kompotu. Dodatek kakao aż się prosił, a płatki i syrop akacjowy dodały mu pięknego aromatu.

 

WEGAŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWO-WIŚNIOWE Z SYROPEM AKACJOWYM

szklanka mąki

1/3 szklanki cukru

1, 5 łyżki kakao

1/4 szklanki oleju

1/3 szklanki wody gazowanej

1/2 szklanki przecieru wiśniowego

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżka syropu z akacji i garść płatków akacjowych kwiatów

Mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i płatki akacji wsypałam do miski i wymieszałam. Dodałam mieszając łyżką olej, przecier wiśniowy, syrop z akacji  i wodę gazowaną ( dla lekkości). Wymieszałam dokładnie. Piekłam około 15minut w 180 C, do suchego patyczka. Starczyło tego na 3 średnie babeczkowe foremki, takie 12 cm średnicy, wypełnione do 2/3 wysokości.

Ciasto smakowało nie tylko Wegance. Pięknie wyrosło, wyszło puszyste. Na pewno powtórzę je , może z innymi owocami.

Smacznego !

 

ciasto wegańskie2

9 przemyśleń nt. „Wegańskie ciasto czekoladowo-wiśniowe z płatkami akacji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.